torsdag 13 augusti 2015

Schalottenlök, blåbär och bondbönor

Schalottenlök är nu upptagen ur landet och hänger på tork vid köksingången. Men snart åker den nog in i det ena drivhuset där vi odlar paprika och chili så det blir lite varmare och torrare för den. Tills dess doftar det mat påvägen in. Snart är det rödlökens tur att komma upp. Några har vi redan provsmakat.
Persilja, massa persilja. Vi hade en extra påse med frön i våras och därför varvade vi sockerärtor och persilja. Det senare lyckades väldigt bra och vi har nu finhackat och fryst in flera liter till vinterns pajer. Och blandat i bladsallad, i couscoussallad, i pastasallad, i potatissallad, i såser, i marinader, i pastaröror och ätit som de är...
Bondbönor! Stora saftiga bondbönor! Kokar, ugnsbakar, grillar och alla tycker att det är kul att sitta och pilla ut
dem ur skidorna.
Och en av de där snabba sommarluncherna en sån där dag då man springer mellan en massa fix fast man helst bara vill sitta stilla och njuta. Då kommer lunchen på hemodlade ingredienser som ett härligt grönt utropstecken. Bondbönor, grönsallad och omelett på squash, mangold och egen lök.

I år provade vi två sorters potatis, en sen och en tidig. Tyvärr tappade vi bort informationsbladen om namnen. Dessutom växte det friskt med potatis i komposten - de förgrodda som vi inte hittade plats för i odlingslådan så de gav oss de första måltiderna i sommar. Den tidiga sorten har vi nu grävt upp och lagt i matkällaren och den senare har vi klippt av blasten på ca 15 cm från jordytan för att få koncentration de sista veckorna i marken på själva potatisarna. Vi får se hur det går.

Att ta upp potatis är spännande i alla åldrar... 
... framförallt när det är detta man hittar!
Och vi spenderar inte all vår fritid i trädgården, inte helt. Ibland åker vi även ut i skogen. En ljummen augustikväll var det dags för det efterlängtade blåbärsplockandet!
Skogsskatt!
Och in på småtimmarna stod vi sedan vid spisen och kokade sylt efter att ha rensat allt.
Och nu kan vi njuta av det klassiska kvällsfikat youghurt med blåbärssylt. Så vackert när man blandar sittandes vid köksbordet med gräsiga fötter, ett par nya myggbett på vaden och badkläderna på sträcket i kvällssolen. Sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar