torsdag 17 september 2015

Septemberskörd, köksbestyr och morgonsol i daggtung grönska

I den runda rabatten under ett av äppelträden dyker det i september upp ännu en sorts luktärter 'Almost black'. Den tidiga septembermorgonsolens strålar genom kronbladen är fantastiska och genererar glädje som räcker hela dan.
Den daggtunga septembermorgonen bjuder på frisk luft i den kalla grönskan.

I odlingslådorna är det långt ifrån över fast det är mitten av september. Men vi försöker tömma dem på det som kan lida av  frost även om det ännu inte verkar bli så kallt på ett par veckor. 
Lavendeln doftar än.
De sista bondbönorna skördas, förvälls och fryses in.
Vi plockar in polkabetor. Så snygga i färgen!
Här vankas polkabetsbiffar till middag med fetaost och örter. Supergott!
En kväll kokar vi soppa till gäster (till priset av lite buljong). I kastrullen ligger egenodlad potatis, morot, squash, vitlök, purjolök, rödlök, tomat, klätterböna, persilja och mangold. Till soppan serverades surdegsbröd med valnötter och hemlagad pesto.
Persiljepesto på persilja, rostade solrosfrön, vitlök, salt, olivolja och långlagrad präst. Har fryst in några liter och i en även använt morotsblast. Mums!
Vindruvor i växthuset, små med stora kärnor men naggande goda och söta.
Första egna palsternackan - vilken känsla!


Första egna jordärtskocksskörden!
På dessa kokade vi soppa med egen purjolök, vitlök, ett par tomater samt lagerblad, hönsbuljong och en klick creme fraiche.
De sista snygga kålrabbi-plantorna står i landet och väntar på skörd.
Mitt i sommaren pillade vi ner lite grönkålsfrön där rucolan tidigare vuxit. Nu börjar de växa till sig.
Egen grön paprika, så lyxigt att de får vila på marmor innan middagen.
En eftermiddag plockar vi in en hel korg med gröna tomater och kokar två liter grön tomatmarmelad med vanilj, chili och ingefära. Smakar lika ljuvligt på en skiva rostat bröd som blandad med turkisk yoghurt till en krämig sås på middagsbordet.
Finhackande av gröna tomater pågår!
Endel fantastiska recept får man lov att sno. Här är en hel stor plåt med egna tomater,
schalottenlökar, squashbitar, vitlökar med mera påväg in i ugnen för att långsamt
rostas i låg värme och sedan mixas till en helt ljuvlig grönsaksröra som kan användas
istället för krossade tomater i soppor, lasagne och gratänger i vinter. Helt efter recept
som inspirerande och generösa Sara spridit i bloggen Skillnadens trädgård. Mums!
Och så till sist ett av årets stora misslyckanden.
2014 gjorde vi kallpressad äppeljuice som vi kunde dricka nästan dagligen från augusti
till februari. 2014 körde vi skottkärra på skottkärra med fallfrukt till komposten. 2014
gjorde vi mängder av burkar med äppelmos, äppelchutney, bakade äppelpajer och
frös in äppelklyftor. 2014 åt vi färska äpplen i hängmattan efter att ha slängt de i gräset,
som ramlat ner i hängmattan av sig själva.
I år blommade totalt 10 blommor på de tre träden och skörden bestod in alles av denna
mycket ensamma frukt.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar