onsdag 26 augusti 2015

Ljumma augustimorgnar och skörd varje dag

De underbara sommarmorgnarna i augusti som gör det möjligt att tassa runt barfota i det daggfuktiga gräset och öppna växthusdörren, plocka en handfull hallon och kolla till läget i odlingarna, fylla vattenkannorna i regntunnorna och släpa dem till drivhuset och chiliplantorna.
Vi fyller Margretheskålen med vackra brytbönor
Än fortsätter brytbönorna att blomma.
Bondbönor
Bondböneskörd i sommarkvällen
En handfull guld!
Brytbönor förvälls och fryses in inför vintern
Vi skördar kålrabbi innan de förväxer sig.
Rödlök på tork
Förvällning pågår av litervis av gul och grön squash, sen infrysning för bruk i vintergrytor
Önskedrömmen är egna höns. Men än så länge får vi njuta av goda vänners egenproducerade ägg
Klätterbönorna blommar friskt och klättrar varhelst det är möjligt.
Och såhär ser skidorna ut
Vår första egna purjolök uppdragen från frön. Väntan har varit lång.
Tomatplockning i växthuset.

Körsbären kärnas ur och kokas ner till marmelad. Ett pilligt men mysigt arbete.

tisdag 25 augusti 2015

Skördefest i sensommarnatten

Några av de bästa stunderna i trädgården är stunderna då den fylls av fina vuxna och deras goa ungar. I helgen lyckades vi pricka in en av sommarens varmaste dagar och kunde sitta ute till midnatt med sju andra familjer under äppelträden, på trädäcket, i uteköket, på kökstrappan, i uterummet, på studsmattan och i hängmattan. Det är en ytterst trevlig upplevelse att se vänner gå runt med en kall öl och inspektera komposten, dofta på luktärterna och känna lite på morotsblasten, provsmaka ett hallon, en sockerärt och ett blad persilja eller gå in i växthuset med ett glas vin i handen och behöva ducka för de blånande vindruvsklasarna. Till middag hade vi bakat bröd och lagat färskpotatissallad med örtrik vinegrette, tabbouleh, couscoussallad med ugnsbakade grönsaker, pastasallad med rabarberchutney, pastasallad med sockerärtor, paprika, körsbärstomater och gurka och till det serverade vi persiljepesto, creme fraiche och sweet chilisås samt inlagd gurka. Alla grillade och till efterrätt åt vi chokladkaka dekorerad med färska hallon och gurkört. När det mörknat tände vi ljusslingor, blockljus i ljuslyktor och stearinljus och njöt av den ljumma sensommarnatten. 
 

 
 
 

 
 
 




tisdag 18 augusti 2015

När augustinatten hägrar

Det är mitten av augusti och kvällarna börjar bli kortare. Vi har börjat ljussätta några delar av trädgården för att minska det kompakta mörkret som lägger sig efter 10 på kvällarna. Ett mörker som man hunnit glömma under de underbara vår och sommarmånaderna. I landen växer det vidare och vi skördar till varje måltid. En handfull sockerärter, körsbärstomater och några morötter till couscoussalladen och en klick pinfärsk persiljepesto blir lunch. Grönsakspaj till middag med bönor, mangold och torkade trattkantareller.
Vi kokar hallonsylt, gör inläggning på gurka och hänger in schalottenlöken på glasverandan för att torka så hela entrén präglas av en intensiv lökdoft. Vi passar också på att gräva om komposten, beskära de stora lövträden vars grenar hänger tungt ner mot marken, vi omvandlar några av de största och torraste syrenerna till flis till vår potager och kantgräver rabatterna. Vi klipper också ner blomstänglar som vissnat, finhackar ännu mer persilja och fryser in, kompletterar en av rabatterna med alunrot i olika vackra silvriga och mörkröda nyanser och plockar några av de sista litrarna hallon.
Timmarna försvinner snabbt innan mörkret faller och stunderna i hängmattan är underbara ögonblick att minnas när kylan snart kommer tillbaka. Mornarna är dimmiga, dagarna solig högsommarvärme, daggen lägger sig om natten. Men ännu är det sommar. Ännu är det ljust nog att njuta av grönskan.


Persiljepesto med västerbottenost, olivolja, flingsalt, mandel, vitlök och citronpeppar. Mums!

Inlagd västeråsgurka med rödlök, senapsfrön, korianderfrön, dillkronor och svartvinbärsblad till höstens grytor. Härligt!
Skördepaj!
Squash
Plötsligt dyker gurkplantorna upp bland squashen och blommar och bildar små frukter alldeles för sent. De har stått och väntat på fem cm under stora delar av sommaren och har nu vaknat till. Vi gav dem några gamla pinnar att stödja sig på så får vi se hur långt de hinner komma innan frosten tar dem om några veckor.
Mer squash! Två om dan får man äta eller ge bort för att hålla takten med växtligheten.
Rödlök i växande
Svällande bondbönor!
Sockerärter
Klätterbönor som verkligen klättrar, nästa år ska vi planera väggen de nu utgör lite bättre.
Brytbönan Purple Queen
Mer mangold, mycket mer mangold!
Paprikorna växer i drivhuset
Och chiliplantorna lika så!
Den sent odlade grönkålen ser vi fram emot att skörda av i höst.
Polkabetorna börjar synas nere i jorden.
Och grönsalladen fortsätter att leverera vecka efter vecka. 


torsdag 13 augusti 2015

Schalottenlök, blåbär och bondbönor

Schalottenlök är nu upptagen ur landet och hänger på tork vid köksingången. Men snart åker den nog in i det ena drivhuset där vi odlar paprika och chili så det blir lite varmare och torrare för den. Tills dess doftar det mat påvägen in. Snart är det rödlökens tur att komma upp. Några har vi redan provsmakat.
Persilja, massa persilja. Vi hade en extra påse med frön i våras och därför varvade vi sockerärtor och persilja. Det senare lyckades väldigt bra och vi har nu finhackat och fryst in flera liter till vinterns pajer. Och blandat i bladsallad, i couscoussallad, i pastasallad, i potatissallad, i såser, i marinader, i pastaröror och ätit som de är...
Bondbönor! Stora saftiga bondbönor! Kokar, ugnsbakar, grillar och alla tycker att det är kul att sitta och pilla ut
dem ur skidorna.
Och en av de där snabba sommarluncherna en sån där dag då man springer mellan en massa fix fast man helst bara vill sitta stilla och njuta. Då kommer lunchen på hemodlade ingredienser som ett härligt grönt utropstecken. Bondbönor, grönsallad och omelett på squash, mangold och egen lök.

I år provade vi två sorters potatis, en sen och en tidig. Tyvärr tappade vi bort informationsbladen om namnen. Dessutom växte det friskt med potatis i komposten - de förgrodda som vi inte hittade plats för i odlingslådan så de gav oss de första måltiderna i sommar. Den tidiga sorten har vi nu grävt upp och lagt i matkällaren och den senare har vi klippt av blasten på ca 15 cm från jordytan för att få koncentration de sista veckorna i marken på själva potatisarna. Vi får se hur det går.

Att ta upp potatis är spännande i alla åldrar... 
... framförallt när det är detta man hittar!
Och vi spenderar inte all vår fritid i trädgården, inte helt. Ibland åker vi även ut i skogen. En ljummen augustikväll var det dags för det efterlängtade blåbärsplockandet!
Skogsskatt!
Och in på småtimmarna stod vi sedan vid spisen och kokade sylt efter att ha rensat allt.
Och nu kan vi njuta av det klassiska kvällsfikat youghurt med blåbärssylt. Så vackert när man blandar sittandes vid köksbordet med gräsiga fötter, ett par nya myggbett på vaden och badkläderna på sträcket i kvällssolen. Sommar!