söndag 19 juli 2015

Från frön till frys

Mitten av juli och nu börjar trädgården kunna ge lite mer avkastning. Vi är mitt i processen från frön och skott till frys och matkällare och sen vidare till köksbordet. Nu behöver vi snart städa ur matkällaren för inom kort är det dags att ställa ner nya burkar av mos, sylt, chutney, årets rotsaker och flaskor med saft. Det är en otroligt härlig känsla att vara lite självförsörjande. Frågan är bara hur man bäst tar till vara på örter, frukt, bär och grönsaker för att inte något ska förgås och för att allt ska räcka länge. Efter några år inser vi att det gäller att ligga lite steget före och vara beredd att förvälla, safta och sylta. Rucolan förlorade vi ju till exempel i onödan till blomningen då vi kunde ha haft kylen full av egen pesto nu. Vi läser därför på och ber om råd, testar och funderar, experimenterar och skriver ner hur vi kan göra bättre nästa år. Det kommer att ta ett liv att lära sig detta, men det är någonstans det som också är det härliga med odlingen.
Idag kunde vi inte längre hålla oss utan skördade årets första kålrabbi. Så snygg! Den rårivdes
och blandades med finhackad persilja, rårivet äpple, en god olivolja, lite balsamvinäger
och flingsalt och serverades till en omelett med mangold, rödlök och persilja från
trädgården. Supergott!
De allra första trädgårdshallonen börjar nu mogna, snart kan vi plocka in litervis.
Ambitionen var att ha många ätbara blommor i vår potager i år. Vi hann dock inte riktigt med då så mycket tid gått åt till att snickra växelodlingslådor och ny liten veranda till den nya dörren mellan köket och köksträdgården. Men i trädgården finns i alla fall pelargon, krasse (som här på bilden), lavendel och gurkört att blanda i sallader och dekorera kakor med. Inför nästa år har vi redan nu fått vallmofrökapslar av vänner och vi ska äntligen börja odla mörkt solrosor. Längtar redan nu!
Och här är 2015 års allra första röda tomat i Villaträdgårdsodlings växthus. Tjoho, nu börjar det! Hoppas kunna få tillräckligt med tomater från de 14 plantorna i 10-litershinkar i växthuset för att kunna göra röror av olika slag som kan räcka under höst och in på vintern. Vi får se om det lyckas.
Mangolden växer så det sprakar. Petade ner frön i maj, har skördat ett par veckor och nu den 19 juli tog vi in en tredjedel av bladen för förvällning och nedfrysning. 
Innan förvällning hackade och sköljde vi dem noggrant. 
Efter att de kokat 3 minuter i saltat vatten har massan sjunkit ihop betydligt. Här spolas de med kallt vatten för att behålla den vackra färgen inför infrysningen. Denna omgång resulterade i fyra 1-literspåsar med förvälld mangold och i vinter åker den ner i pajer eller soppor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar